Implantaten

Wat zijn implantaten? Een implantaat is een vervanging van de wortel die op het kaakbot wordt geplaatst. Implantologie is een relatief nieuwe technologie in de tandtechniek en tandheelkunde. Dankzij deze technologie kan de tandarts nu vrijwel altijd gebitsprotheses, kronen en bruggen plaatsen. Ook als andere oplossingen faalden. Er is een grote variëteit aan implantaat systemen op de markt. Laat u goed voorlichten over de vele mogelijkheden en het te gebruiken materiaal. Het gaat immers om uw mond!

Vergoeding implantaten

Afhankelijk van uw (aanvullende) verzekering wordt de behandeling met implantaten vergoed. In de meeste gevallen zult u echter een deel moeten bijbetalen.

Vervanging

Een geplaatst implantaat moet uw leven lang mee gaan. Dit in tegenstelling tot de hierop geplaatste tandtechniek zoals gebitsprotheses en kroon- en brugwerk.

 

Hoe verloopt de behandeling met implantaten?

Twee manieren van inbrengen.
1. Het implantaat is zichtbaar in de mond (steekt door het tandvlees heen). De tandarts hoeft bij het aanbrengen van de kroon, brug of prothese het tandvlees niet meer open te maken.

2. Het implantaat wordt na het inbrengen helemaal onder het tandvlees opgesloten. Deze aanpak bezorgt minder napijn. Bovendien is er minder kans op infectie. Het tandvlees wordt bij het aanbrengen van de kroon, brug of prothese opnieuw opengemaakt.

Uw tandarts of kaakchirurg overlegt met u welke aanpak in uw situatie de beste is.

Stap 1. Eerst krijgt u een plaatselijke verdoving rond de plaats waar het implantaat komt.
Stap 2. Daarna wordt het tandvlees op de plek waar het implantaat moet komen losgemaakt.
Stap 3. Dan wordt een gaatje in het kaakbot geboord.

Stap 4. Daarin wordt het implantaat geschroefd of getikt.
Stap 5. Het tandvlees wordt vervolgens gehecht.

Als u meer dan één implantaat nodig heeft, worden deze vrijwel altijd tijdens dezelfde behandeling ingebracht. (Bron: Ivoren Kruis)